5 Mart 2008 Çarşamba

SOYA SOSLU TAVUK ÇÖP ŞİŞ (SUSAMLI)


MALZEMELER:
1 kg tavuk göğüs bonfile ya da stroganof
5-6 sivri biber

Marinat için:
200 ml soya sosu (1 su bardağı)
100 ml mısırözü yağı (1 çay bardağı)
5-6 yemek kaşığı yoğurt
6 diş sarımsak
4 yemek kaşığı süzme bal
kekik
pulbiber
karabiber
curry
50 gr susam (isteğe bağlı)

Üzerine:
susam (arzuya bağlı)
kekik

Ayrıca:
1 paket çöp şiş ya da kürdan

YAPILIŞI:

Tavuk göğüs bonfile kuşbaşı doğranır. Sivri biber ayıklanıp yıkanır. Tavuk ile uygun olacak şekilde ve münasip boyutlarda doğranır. Öncelikle marinasyon hazırlanır. Sarımsaklar dövülür. Soya sosu, kekik, pul biber, curry, sıvı yağ, yoğurt ile marinat çırpılır. Bal ve susam eklenip karıştırılır. Tavuklar bu terbiyeye yatırılarak iyice harmanlanıp karıştırılır ki; sos tavukların her tarafına bulaşsın. Kuşbaşı tavuk, arada sırada alt üst etmek şartıyla, en az 3-4 saat marine edilir. Tavuklar tekrar karıştırılır. Marinattan çıkarılarak kürdanlara veya çöp şişlere, sırası ile, (et-sivri biber-et) düzeninde dizilir. Üzerine arzuya göre biraz daha susam serpilir. Doğal taş ızgarasında çevirerek ızgara edilir. Izgara yapmak imkânı yoksa wok tavada da, yaklaşık olarak aynı ızgara lezzetini yakalamak mümkündür. Diğer bir alternatif ise; tavuk çöp şişleri önce yarı-yarıya kızarttıktan sonra, fırın tepsisine dizerek pişirmektir. Fakat; hakiki ızgara ile aynı lezzeti ve nefaseti vermez. Aynı şey, -özellikle- kuzu şiş için de geçerlidir.
*************
Not:
Barbecue menüsü için ya da ara sıcak olarak da ideal olan bu tarif, yanında bol garnitürler ve özellikle de hardallı sos veya herhangi bir ızgara sosu eşliğinde servisi önerilir. Marinat içerisindeki bal, ete çok farklı bir lezzet ve aroma katmaktadır. Ayrıca da etin daha yumuşak ve kıvamında pişmesini sağlamaktadır. Çin Mutfağı'na ait olan bu reçete, bal katmadan ve normal şişlerle klasik mangal ya da ızgara şeklinde de hazırlanabilir.

Hiç yorum yok:

apfelstrudel

  APFELSTRUDEL (ELMALI STRUDEL)