13 Aralık 2007 Perşembe

zitronenkuchen (limon soslu kum kek)












***************
Lİmon glazürü eşliğinde, bol limon aromlaı enfes bir lezzet şöleni... Yabancı siteden alıp uyarladığım özgün bir reçete....Orijinal reçete:>>http://www.hausfrauen.de
Kum gibi bir dokusu olması nedeni ile, kum kek ("Sandkuchen") olarak isimlendirilen bu kek çeşidi, sade veya glazürlü sunum şekli ile, Almanya'da oldukça revaçtadır.

MALZEMELER:

150 gr margarin
200 gr pudra şekeri
1 tutam tuz
1 limon suyu
1 limon kabuğu rendesi
1 portakal suyu
1 portakal kabuğu rendesi
3 yumurta
200 gr un
100 gr nişasta
1 paket kabartma tozu
½ su bardağı süt

Portakal sosu için:
1 portakalın suyu

1 limon suyu
¾ su bardağı pudra şekeri
½ çay kaşığı turuncu gıda boyası

YAPILIŞI:

Oda ısısındaki margarin ve pudra şekeri ve 1 tutam tuz, beyaz ve homojen bir krema haline gelene kadar çırpılır. Portakal kabuğu ve limon kabuğu rendesi eklenir. Yumurtalar teker teker kremaya eklenerek yedirilir. Limon suyu ve portakal suyu ve azar azar süt ve(daha önce 2 kez elenmiş) un, nişasta ve kabartma tozu karışımı da, kremaya ilâve edilerek çırpılır. Dikdörtgen (orta boy bir tepsi veya) bir borcam hafif yağlanıp şeker ya da pane unu serpilir. (Fazlası çırpılıp atılır.) Krema borcama yayılır ve üzeri spatula ile düzeltilir. Önceden ısıtılmış 150 derecelik fırında yaklaşık 25-30 dakika pişirilip soğutulur.
Portakal sosu için pudra şekeri ve portakal suyu ya da limon suyu karıştırılır. Bir kısmı ayrılıp turuncu gıda boyası eklenir. Sos, kekin üzerine gezdirilir. Dinlendirilen kek, limon dilimleri ve ayrılan krema ile isteğe göre süslenir. (Not: Tarifin orijinalinde sos değil, glazür kullanılıp kekin üzerinde dondurulmuştur. Tarif bu şekilde uygulanmak istendiğinde, (bir portakal suyu yerine) sadece 4 yemek kaşığı limon suyu ya da portakal suyu kullanılacaktır.)
Orijinal (glazürlü) tarifin kaynağı: http://www.hausfrauenseite.de/

apfelstrudel

  APFELSTRUDEL (ELMALI STRUDEL)