15 Aralık 2007 Cumartesi

etli ekmek

(KONYA MUTFAĞI)
MALZEMELER:
Hamuru için:
1 su bardağı ılık su
1 su bardağı ılık süt
1 paket yaş maya (42 gr)
1 tatlı kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı şeker
1 yemek kaşığı sıvıyağ
aldığı kadar un (yumuşak hamur)

İÇ MALZEMELERİ:
500 gr kıyma
2 soğan
2 domates
2 sivri biber
1 tatlı kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı karabiber
1 tatlı kaşığı pul biber
1 tatlı kaşığı kimyon
1 tatlı kaşığı kekik

Ayrıca: (bezeleri yağlamak için)
1 su bardağı sıvı yağ

YAPILIŞI:
Ilık süt ve su bir kaba alınır. Ezilmiş maya, şeker, tuz eklenip eritilir. Aldığı kadar un eklenip yumuşak fakat biraz ele yapışan bir hamur yoğrulur. Ilık bir ortamda bir saat mayalanmaya bırakılır. Ayrı bir kapta iç harç hazırlanır. Bunun için, ince kıyılmış soğanlar ve sivri biberler, kıyma, tuz ve baharat iyice karıştırılır. Soyulup doğranmış domates de küçük küçük doğranıp kıymalı iç harca eklenir. Eklenecek domates miktarı iyi ayarlanmalıdır. Fazla sulu olursa etli ekmeğin içi ıslak oluyor.) Kıymalı iç harç iyice yoğrulur. Bir kâseye sıvı yağ konulur. Yağlı elle mayalanmış ve tekrar yoğrulmuş hamurdan küçük bezeler alınıp yuvarlanır. Poğaça hamuru gibi açılıp ortasına kıymalı iç harç konulup kapatılır. Yuvarlanan bezeler yağa batırılıp fırın tepsisine dizilir. Tüm bezelere aynı işlem uygulanıp yan yana, ne çok sıkı ne de çok gevşek olmayacak şekilde, yuvarlak tepsiye dizilir. Kalan sıvı yağ ekmeklerin üzerine gezdirilir. Fırın yüksek ısıya (225 dereceye) ayarlanıp ısıtılmaya başlanır. Tepsi mayası için 10-15 dakika daha mayalandırıldıktan sonra, kızgın fırında, nar gibi kızarana kadar pişirilir.

NOT:
Sürekli uyguladığım, Gıda Mühendisi Dr. Teslime Mahmutoğlu’ na ait “ÇİÇEK EKMEK” (sade ekmek) tarifine, kendi damak tadıma göre kıymalı iç harç ekleyerek etli veya kıymalı olarak yaptığım etli ekmek tarifimdir. Aslında Konya Yöresi’ne ait orijinal tarif elbette ki çok daha farklıdır. Fakat bu reçete de, KONYA Mutfağı’na ait ETLİ EKMEK” lezzetini aratmayacak kadar nefistir. Peynirli, ıspanaklı, patatesli olarak da hazırlanabilir.

Hiç yorum yok:

apfelstrudel

  APFELSTRUDEL (ELMALI STRUDEL)