MALZEMELER:
2 patates
2 kabak
2 patlıcan
2 havuç
300 gr bamya
4 soğan
1 kg kuzu eti (kuşbaşı doğranmış) (istenirse ön haşlama yapılabilir)
yarım limonun suyu
yarım limon (dilimlenmiş)
1 tatlı kaşığı kimyon
1 tatlı kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı karabiber
1 tatlı kaşığı tarçın
1 çay kaşığı anason
4 domates
10-15 diş sarımsak
3 yemek kaşığı tereyağı
YAPILIŞI:
Patlıcan, kabak ve havuç soyulup ayıklanıp; jülyen doğranır. Bamya ayıklanır ve limonlu suda bekletilir. (kararmamamsı için) (Not: Taze bamya yerine konserve bamya da kullanılabilir. Kapaklı bir güvecin dibine limon dilimleri düzgünce dizilir.
Üzerine sırası ile , etler, ince kıyılmış soğanlar, bamya, havuç, kabak, patlıcan, kat kat döşenir. En son olarak da (soyulup dilimlenmiş) domatesler döşenir. Sarımsak dişleri aralara serpiştirilir. Tuz, karabiber, tarçın ve anason da serpildikten sonra; küçük bir tavada eritilen tereyağı, güvecin üzerinden gezdirilir.
Güveç, hava almayacak şekilde, alüminyum folyo ile örtülür. Güvecin kapağı da kapatılır.
Güveç, kısık ateşte, 2 saat pişirilir. Arzu edildiği takdirde, güveç, taş fırına sürülerek de pişirilebilir.
(Bu tarifin uygulanmasında; Tuğrul Şavkay'a ait, " OSMANLI MUTFAĞI" adlı eserden faydalanılmıştır.)