(Bu tarif, Tuğrul Şavkay'a ait, "OSMANLI MUTFAĞI" adlı eserden faydalanılarak hazırlanmıştır. İsteğe göre, farklı börek harçları ile de uygulanabilir.)
Hamur için:
200 gr tereyağı (13 yemek kaşığı)
1 su bardağı soda (250 ml)
2 yumurta
250 gr un (yaklaşık 2 su bardağı)
tuz
İç harcı:
1 adet temizlenmiş tavuk (1 kg) ya da 2 parça tavuk göğsü (bonfile)
2 adet sivri biber (arzuya göre)
tuz
karabiber
karabiber
arzuya göre:
2 domates
YAPILIŞI:
Tavuk,üzerini aşacak kadar su ile ocağa konur. Su kaynayınca ocağın altı kısılır ve tavuk iyice yumuşayana kadar haşlanır. Biraz ılıttıktan sonra, tavuğun etleri iyice didiklenir. Arzuya göre domates ve biber doğranıp ateşte ızgara edilir. Tavuklara karıştırılır. Soğumaya bırakılır.Hamur malzemesi ile, yumuşak bir hamur yoğrulur. Dinlendirilir. Arzuya göre 4 ya da 6 bezeye ayrılır. Tepsi yağlanır. Bezelerin yarısı, tek tek, ince yufka şeklinde, oklava ile açılır ve tepsiye, araları eritilmiş tereyağı ile yağlanarak, üst üste döşenir. İç harcı böreğin arasına düzgünce yayılır. Diğer yufkalar da, araları yağlanarak, ince bir şekilde açılıp döşenir. Artan tereyağı böreğin üzerine gezdirilip fırça yardımı ile düzgünce sürülür. 200 derecelik fırına sürülen börek, yaklaşıl 30 dakika, altı ve üstü nar gibi kızarıncaya kadar, pişirilir. Dilimlenerek sıcak olarak servise sunulur. (Osmanlı Mutfağı'ndan günümüze kadar ulaşan, özgün bir Türk Mutfağı tarifidir.)
Tavuk,üzerini aşacak kadar su ile ocağa konur. Su kaynayınca ocağın altı kısılır ve tavuk iyice yumuşayana kadar haşlanır. Biraz ılıttıktan sonra, tavuğun etleri iyice didiklenir. Arzuya göre domates ve biber doğranıp ateşte ızgara edilir. Tavuklara karıştırılır. Soğumaya bırakılır.Hamur malzemesi ile, yumuşak bir hamur yoğrulur. Dinlendirilir. Arzuya göre 4 ya da 6 bezeye ayrılır. Tepsi yağlanır. Bezelerin yarısı, tek tek, ince yufka şeklinde, oklava ile açılır ve tepsiye, araları eritilmiş tereyağı ile yağlanarak, üst üste döşenir. İç harcı böreğin arasına düzgünce yayılır. Diğer yufkalar da, araları yağlanarak, ince bir şekilde açılıp döşenir. Artan tereyağı böreğin üzerine gezdirilip fırça yardımı ile düzgünce sürülür. 200 derecelik fırına sürülen börek, yaklaşıl 30 dakika, altı ve üstü nar gibi kızarıncaya kadar, pişirilir. Dilimlenerek sıcak olarak servise sunulur. (Osmanlı Mutfağı'ndan günümüze kadar ulaşan, özgün bir Türk Mutfağı tarifidir.)