7 Şubat 2008 Perşembe

KİVİLİ JÖLELİ TART (KREMALI)








(Servis ve Sunum Fikri)

Klasik tartlardan bıkanlara farklı bir alternatif, farklı bir lezzet....
Bu Kivili Jöleli Kremalı Tart tarifimde, taban kısmı oyuk olan özel tart kalıbı kullandım. Piştikten sonra tartı ters çevirip oyuk kısmına ev yapımı özel krema ("Krem Patisserié") doldurdum. Kivileri de dizdikten sonra, üzerine ayrıca tart jölesi uyguladım. Tart hamuru olarak ise; klasik bir tart hamuru yoğurmak yerine, çırpılarak hazırlanan farklı bir tart hamuru kullanmayı tercih ettim. Tart için hazırladığım hamurun malzemeleri ve ölçüleri tamamen tarafıma aittir. Krema olarak ise, Necip Usta’nın “Fransız Pasta ve Tatlı Sanatı” adlı eserinden uyarladığım “Cremé Patisserié” (Pastacı Kreması) hazırlayıp kullandım. Hamurun özelliği ve de özel tart kalıbında pişirildikten sonra ters çevrilip taban kısmı kullanıldığı için; dokusu ve kıvamı ile de, klasik tartlardan çok farklı ve muhteşem bir lezzet oldu. Aylar öncesinde çok acele ile yaptığım bu tartın jölesini uygulamadan önce; jölenin ısısının düşmesini sadece 1-2 dakika daha beklemeden tatbik edince; kivilerin altındaki kremanın yapısı bazı yerlerde etkilendiği için, görsel açıdan olumsuz bir görüntü oluşmuş.... Bir de, tart hamurunda sadece 1 jumbo yumurta kullanılması gerekiyor; zira hamuru o kadar kabarıyor ve "puff puff" oluyor ki, kalıptan taşma yapabilmektedir. (Tecrübeyle sabittir.) Dolayısıyla bu problemi bertaraf edebilmek için; mutfak terazimde yumurtayı da artık tartarak kullanmaktayım.. (55 gr'lık (küçük böy) 2 yumurta ya da 75 gr'lık 1 jumbo yumurta ideal oluyor). Yumurtayı çay bardağı ile ölçmek de aslında iyi bir metottur...