11 Aralık 2007 Salı

coleslaw (cole slaw)

(HOLLANDA MUTFAĞI’NDAN)

(MAYONEZLİ BEYAZ LAHANA SALATASI)

Coleslaw, Hollanda dilindeki ”koolsla” kelimesinden (“kool”= beyaz lahana, “sla”=salata) türetilerek İngilizce’ye, 1700 sonlarına doğru New York’a yerleşmiş bir kelime olup; özellikle piknik ve barbekü menüsünde , balık, hamburger, hot dog ve pizzanın yanında eşlik eden bir salatadır.


"Simple Recipes" http://www.elise.com/recipes/archives/000724coleslaw.php adlı sitede yazdığına göre; Coleslaw, mayonezli ve pirinç sirkeli olmak üzere, iki farklı tarifle hazırlanmaktadır. Mayonezli salatada; sos olarak; mayonez, hardal, pudra şekeri ve tuz kullanılmaktadır. Sirkeli tarifte ise, mayonze yerine pirinç sirkesi ve ayrıca yeşil soğan eklenmektedir. (Ülkemizde alternatif olarak elma sirkesi katılabilir. Arzuya göre biraz zeytinyağı ilâve edilebilir.) Resimdeki salatada mayonez sosu kullanılmıştır. Tarifi:

MALZEMELER:

250 gr beyaz lahana
2 havuç
5-6 yemek kaşığı mayonez
1 yemek kaşığı zeytinyağı
1 yemek kaşığı hardal
tuz
karabiber
1 tatlı kaşığı pudra şekeri

YAPILIŞI:
Beyaz lahana çok ince kıyılır. Havuçlar da aynı şekilde çok ince kıyılır. Yumuşaması için biraz tuz serpilerek ovuşturulur. 5-10 dakika bekletip –varsa-fazla suyu sıkılarak alınır. Sosu için; tuz, karabiber, pudra şekeri, mayonez, hardal ve zeytinyağı iyice çırpılır. Sos,salata malzemesi ile iyice karıştırılır. Salata servis tabağına veya salata kâsesine alınarak arzuya göre süslenir. Servise sunulur.(Not: Sirkeli hazırlamak için; mayonez yerine aynı ölçüde elma sirkesi, sos malzemesine eklenerek kullanılır.)

apfelstrudel

  APFELSTRUDEL (ELMALI STRUDEL)